Nethandel er en stadig voksende tendens ?>

Nethandel er en stadig voksende tendens

Mange danskere handler fortsat via nettet, og den internetbaseret handel er bliver ved med at vokse. Det er estimeret at danskerne inden 2016 er omme, vil have handlet for intet mindre end 70 milliarder kroner på nettet. Det skriver DIBS i deres årlige rapport om e-handel. Dette svarer til at nethandel har oplevet en fremgang på hele 20% det seneste år, hvilket svarer til omkring 11,7 milliarder kroner i forhold til sidste år.

Det mest købte produkt

Som udgangspunkt kan man købe langt de fleste varer online, men særligt ét produkt overskygger nethandlen, nemlig rejser. ud af de 70 milliarder der bliver omsat for på nettet, udgør handel i rejsebranchen omkring 37 milliarder af kroner, som bliver brugt på flybilletter, hoteller, pakkerejser, charterrejser, rejseforsikringer og lignende. Det vil med andre ord sige at rejsebranchen står for godt og vel halvdelen af den handel der foregår på nettet. Det er estimeret at omkring 80% af alle rejser bliver købt via nettet.

Lige efter rejser, er tøj til kvinder og mænds elektronik de varer der bliver solgt mest via internetsider såsom Amazon.

Fremgangen skyldes tilgængeligheden

I rapporten forklares den stadig voksende nethandel med at det er nemt at handle via nettet, og danskerne får i stigende grad adgang til e-handel via deres smartphones og tablets. På den måde er tilgængeligheden blevet bedre. Det er estimeret at omkring 45% af alle danskere har en smartphone eller en tablet, og dette tal vil sikkert kun blive ved med at stige.

Vores naboer handler mere på nettet

Det skal dog siges at danskerne dog ikke er det folkefærd i norden der handler mest på nettet. Her skal vi kigge til vores nabolande. Det estimeres at Norge i 2016 kommer til at omsætte for 72 milliarder, mens der i Sverige forventes at blive omsat for hele 79 milliarder. Dog har vores naboer ikke oplevet den samme eksplosive fremgang i deres nethandel de seneste år som vi har gjort.

Fordele og ulemper ved dansk nethandel

Der er både fordele og ulemper ved at handle via nettet. For eksempel kan forbrugeren ofte med lidt research få visse varer til en billigere pris, end hvis man handler i en fysisk butik. Til gengæld er det også nemmere for forbrugeren at blive snydt på nettet hvis man ikke passer på. Derfor er det vigtigt at du som forbruger kun benytter dig af hjemmesider du har tiltro til og kun opgiver relevante oplysninger, såsom kortnummer, udløbsdato og sikkerhedskode til dit dankort. Til gengæld på du aldrig oplyse dit cpr.-nummer eller pinkoden til dit dankort.

En anden ulempe ved nethandlen er at den danske økonomi bliver svækket af den internationale handel der forekommer. Nogle udenlandske virksomheder undlader nemlig at betale den moms de skal, og det er estimeret at dette årligt koster den danske statskasse omkring en halv milliard kroner. På den anden side er det også belejligt at kunne bestille udenlandske varer.

Den stigende nethandel svækker ligeledes de fysiske butikker, og mange oplever at lokale butikker efterhånden må lukke og dreje nøglen om, hvilket i høj grad skyldes at de ikke kan konkurrere med de favorable priser på nettet.

Dog handler mange på nettet fordi det kan gøres hjemme fra stuen, så du behøver ikke afsætte tid til at gå i butikkerne. Og så får du leveret produkterne lige til din hoveddør, hvilket mange ser som noget positivt.

Du kan læse meget mere om nethandel på Foreningen for Dansk Internet Handel her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *